A hét játékosa: Hugo Turcotte

2018.12.27. 08:00 |

Az előző játékhéten, karácsony előtt a DEAC háromból három győzelmet gyűjtött be, köztük az éllovas FTC ellen is. Ezen a három találkozón Hugo Turcotte három góllal és három assziszttal zárt, így ő lett A hét játékosa.

Hugo Turcotte a quebeci Lavalból származik, és ez már a harmadik szezonja a ligában. A szülővárosában kezdett jégkorongozni, ahol csapattársa volt az NHL-es védőnek, Simon Despres-nek is. Az Egyesült Államokba került, majd megfordult az EJHL-ben és az AJHL-ben, ahol a meccs/pont mutatója megközelítette vagy meghaladta az 1-et. A Niagara University együttesében szerepelt az egyetemi bajnokságban, majd 2015-ben Európába költözött, és a német harmadosztályban játszott. 2016-ban a HK Beogradhoz igazolt, amelyben 39 meccsen 53 pontot szerzett a magyar bázisú ligában, a szerb csapat egyik legjobbja volt. A center tavaly október végén szerződött Dunaújvárosba, ahol 25 meccsen 29 pontot gyűjtött, aztán nyáron a DEAC-hoz igazolt. Vezeti a ligát gólpasszok és pontok tekintetében.

A DEAC háromból három meccset nyert meg az előző játékhéten. Mitől táltosodott meg a csapat?

Fontos hetünk volt. Kétszer kaptunk ki hosszabbításban a Fraditól, így most igazán meg akartuk őket verni, megmutatni, hogy képesek vagyunk rá. Elég jól játszottunk már előtte is, amikor legyőztük a Csíkszeredát. A Vasas és a Vienna ellen is nyertünk. Kezd kiderülni, hogy milyen csapat is vagyunk. Ez egy remek hét volt a számunkra.

Miért a DEAC mellett döntöttél nyáron?

Ismertem David Musialt az előző szezonból, Dunaújvárosból, jó volt a kapcsolatunk. Felhívott, érdekelt a dolog, tudtam, hogy milyen edző és hogy cseh játékosokkal is erősít Újvárosból, és Hári Norbertet és Silló Arnoldot is ismertem, tudtam, hogy jó játékosok. Tudtam, hogy újonc együttesről van szó, de egy erős csapatról.

Ez már a harmadik éved a ligában, mennyit változott a bajnokság?

Egyre erősebbé és profibbá válik a liga. Évről évre jobb a színvonal. Fájó, hogy két nagyszerű csapat, mint a MAC és a DVTK távozott, és az újaknak nehezebb volt felvenni a ritmust, de egyre erősebbek és jobbak lettek. Ezek a csapatok rendkívül sokat fejlődtek a szezon eleje óta. A liga előrelépett, fejlődik, egyre professzionálisabb.

Igazi gólvágó vagy, hogyan illik a játékstílusod a ligába?

Mindegyik edző támadó szerepet adott nekem, sokat játszottam és megbíztak bennem, így könnyű volt a beilleszkedés, ha úgy együttesbe kerültem. A gyorsaságom az egyik legfőbb erősségem, ami jól illik a ligába. Szerencsés voltam, hogy sikereket értem el és mindig jó csapattársakkal játszhattam, akik sokat segítettek. Az edzőktől is jó lehetőségeket kaptam.

Ez a negyedik idényed Európában. Egy légiósnak hogyan telnek az ünnepek?

Az első évemben szerencsére édesanyám el tudott jönni és meglátogatott. A bátyám is Európában játszik, az első két évben meg tudtam őt látogatni, de azóta nem. Hiába szeretnéd látni a családodat karácsonykor, ez is a játék része. Nem egyedül vagyok ebben a helyzetben, a többi légióssal szoktunk ilyenkor közösen ebédelni, szóval nem olyan rossz a helyzet.