A hét játékosa: Hetényi Zoltán

2020.10.08. 17:45 |

A DEAC három hosszabbításos mérkőzés után két győzelemmel folytatta a szereplését az Erste Ligában, három góllal verte a Gyergyót és a Csíkszeredát is. A sikerekben fontos szerepe volt Hetényi Zoltán kapusnak, akit alaposan próbára tettek a neves csatárok, de 95,4 százalékkal védett, így ő lett október első hetének legjobbja.

Hetényi Zoltán Budapesten született 1988-ban, de Dunaújvárosban nevelkedett, és végigjárta a ranglétrát a klubnál. Két évet játszott a Ferencvárosban, aztán Fehérváron lett profi. 2011-ben Finnországba költözött, a Jokerit igazolta le, játszott az első osztályban és kölcsönben a Kiekko-Vantaa csapatában a második vonalban is. Egy év után meghívták a Nashville Predators táborába, aztán az ECHL-ben töltötte a szezont. Visszatért Finnországba, a Tappara és kölcsönben a Leki kapuját védte. A 2013-2014-es idényben hazatért, és Fehérvárra írt alá, ahol egészen 2017-ig szerepelt. Aztán visszatért Észak-Amerikába, a Knoxville-lel az SHPL-ben játszott, de az ECHL-be is felhívták. 2018 nyarán ismét Magyarországot választotta, és a DEAC-hoz szerződött, amelynek meghatározó tagja azóta is. Első évében az Erste Liga elődöntőjéig jutott a csapattal, a másodikban pedig a negyeddönő volt a végállomás. 2019 tavaszán megkapta az idény legjobb kapusának járó Vedres Mátyás díjat, valamint az Erste Liga legjobbjának is megválasztották posztján, és azt a címét a 2019-2020-as idényben is megvédte.

Az U18-as és az U20-as válogatottban is szerepelt, a felnőttek között a 2006-2007-es idényben mutatkozott be. Részese volt a szapporói csodának. Összesen hat világbajnokságon szerepelt, ezek közül mindkét A csoportoson. 

Jól kezdtétek a szezont, vezeti a ligát a csapat. Mi döntött az utóbbi meccseken a DEAC javára?

A csapattal együtt örülünk, hogy elindult a bajnokság és végre meccseket játszhatunk. Annak is örülünk, hogy jó eredményeket értünk el hazai pályán, remélem, tudjuk is folytatni a sorozatot, bár még messze a vége. Nem volt egyszerű dolgunk szerdán sem, mert jó csapat a Csíkszereda, sokat domináltak, helyzeteik voltak, de nekünk jött ki jobban a lépés.

Min kellett változtatni az első három mérkőzés után, hogy rendes játékidős győzelmeket arassatok?

Ha a MAC HKB elleni meccset nézzük, azon Sofiék jól játszottak, sokat lőttek kapura, mi pedig még nem voltunk a topon a védekezésben, de így is hosszabbításra tudtuk menteni a meccset. A támadószekcióval nincs probléma, a srácok ki tudják használni az adódó lehetőségeket, a védekezésben kellett javulnunk. Abban, hogy legyen visszazárás, a védekező harmadban a csatárok is besegítsenek a kihozatalba, kevesebb legyen az eladott korong – ezen próbáltunk változtatni. Úgy néz ki, hogy ez sikerült, és így kellene folytatnunk.

A Csíkszereda elleni második kapott gól után nagyon ideges voltál, pedig 5-2-re vezettetek. Mi volt a gond?

Szokás szerint hisztiztem, nem vagyok rá büszke, de ilyen vagyok, ezt tudják a többiek is. Ideges voltam, mert egy buta blokkból kaptuk a gólt, nem ütöttük ki a korongot, és valahogy betaláltak. A harmadik harmadban átvette az irányítást a Csíkszereda, nyomott végig, mi pedig csak dobáltuk el a korongokat. Az szokott a gyengeségünk lenni, hogy a harmadik harmadban vezető helyzetben már nem tartjuk meg a korongot, nem regroupolunk, nem öljük az időt, hogy kevesebbet birtokolja az ellenfél a korongot. Négygólos hátrányból is lehet egyenlíteni öt perc alatt, ezért is szép a jégkorong. Ezért is voltam frusztrált abban a pillanatban. És bár egy percen belül kaptunk még egyet, szerencsére utána még be tudtunk találni, és fellélegezhettünk.

Az új játékosok érkezésével erősebb a DEAC, mint tavaly volt?

Nem szoktam összehasonlítgatni így a idényeinket, de az biztos, hogy jó játékosokkal gyarapodtunk, akik beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Jól teljesítenek a jégen és jó csapattársak is, nem lehet panasz senkire sem.

Az eddigi meccsek alapján milyennek ítéleted meg a liga erőviszonyait?

Erősebb a mezőny, mint volt. Az idei szezonban nem lesz olyan meccs, ami előre le van futva. Látható, hogy a Vasas is bravúros győzelmet ért el a Gyergyó ellen, ez már a harmadik évük, beérnek a fiatalok. Minden meccs kiélezett a ligában, bármi megtörténhet, és ez a sportág javát szolgálja.

A járvány miatti hosszabb leállás után éhesebb voltál a játékra?

Régóta vártuk, hogy visszatérjünk a jégre. Az ember sokáig bizonytalanságban volt, főleg egy olyan helyzetben, amire nincs ráhatásunk. Szeretjük csinálni a jégkorongot, a sporttal együtt kerek az élet. Szerencsére eddig minden rendben van, remélem, hogy így is lesz a jövőben is, és azt is reméljük, hogy javul a helyzet és az emberek is egészségesek maradnak.

Most majdnem másfél hetes szünet következik a DEAC számára. Most mennyire szakítja ez meg a lendületet?

Mindenki elfáradt a szerdai meccs végére, így jól fog jönni a pihenő. Nagyon kizökkenni nem lehet, hiszen edzeni fogunk, és ez a másfél hét semmi a három-négy hónapos leálláshoz képest. A szezon nagy része arról szól, hogy mentálisan ki hogyan készül fel, és ha a megszokott dolgait végzi, akkor nem tud kizökkenni. Jól fog esni a szünet, és reméljük, hogy újult erővel jó eredményt tudunk elérni a jövő héten is.