A hét játékosa: Hetényi Zoltán

2018.11.01. 16:00 |

Az előző játékhéten a Debrecen erdélyi túrán vett részt, és mindkét meccsét megnyerte. Mivel Hetényi Zoltán mindössze egy gólt kapott a Gyergyótól, míg a Csíkszereda ellen hibátlanul védett, így a DEAC kapusa lett A hét játékosa.

Hetényi Zoltán szezonja nagyszerűen alakul. Átlagosan 2,38 gólt kapott és 94,2 százalékos hatékonysággal véd, így kulcsszereplője a debreceniek remeklésének.

Hetényi Budapesten született 1988-ban, de Dunaújvárosban nevelkedett, és végigjárta a ranglétrát a klubnál. Két évet játszott a Ferencvárosban, aztán Fehérváron lett profi. 2011-ben Finnországba költözött, a Jokerit igazolta le, játszott az első osztályban és kölcsönben a Kiekko-Vantaa csapatában a második vonalban is. A Jokeritben csapattársa volt olyan NHL-sztároknak, mint Ossi Vaananen, Jarkko Ruutu és Tuevo Teravainen. Egy év után meghívták a Nashville Predators táborába, de aztán az ECHL-ben töltötte a szezont. Visszatért Finnországba, a Tappara és kölcsönben a Leki kapuját védte. A 2013-2014-es idényben hazatért, és Fehérvárra írt alá, ahol egészen 2017-ig szerepelt. Tavaly nyáron visszatért Észak-Amerikába, a Knoxville-lel az SHPL-ben játszott, de az ECHL-be is felhívták. Ezen a nyáron ismét Magyarországot választotta, és a DEAC-hoz szerződött, ahol testvérével, Péterrel is együtt játszhat.

Az U18-as és az U20-as válogatottban is szerepelt, a felnőttek között a 2006-2007-es idényben mutatkozott be. Részese volt a szapporói csodának. Összesen hat világbajnokságon szerepelt, ezek közül mindkét A csoportoson.

Nagyon jól szerepeltek a DEAC-cal. Legutóbbi két idegenbeli meccseteket megnyertétek, egy kapott góllal. Mi a sikerek titka?

Örülök, hogy jól ment a védés és a csapat is jól teljesített, és két győzelmet arattunk, mert sajnos előző héten a két hazai meccsünket elveszítettük. Szükség volt ezekre a sikerekre, remélem, még kitart ez a jó forma és tudunk még meglepetést okozni.

A szezon meglepetéscsapata a Debrecen. Milyen a hangulat az öltözőben?

Senki sem várt tőlünk nagy eredményeket, szeretnénk továbbra is meglepetéscsapat lenni. Mondjuk is az öltözőben, hogy maradjunk ugyanilyen szerény, alázatos, keményen dolgozó gárda, és annak meglehet a gyümölcse. Szerencsére jó a hangulat. Minden nap keményen edzünk, mentálisan és fizikálisan is felkészültek vagyunk.

Az előző szezon után szó volt arról, hogy esetleg abbahagyod. Mi döntött a folytatás és a DEAC mellett?

Rossz időszakomat éltem, voltak külföldi lehetőségek, és talán nem mindig hoztam a legjobb döntést, szóval úgy éreztem, nem igazán akarok már jégkorongozni. Aztán a barátok és a hozzám közel állók mondták, hogy ez korai, hiszen még csak 30 éves vagyok, több szezon van még bennem. Akkor megkeresett a Debrecen, és megbeszéltük, ha felvesznek az egyetemre, akkor jövök játszani. Szerencsére ez pótfelvételivel sikerült. Így a kellemest a hasznossal, a sportot a tanulással össze tudom kötni. És persze itt játszik testvérem, Peti is, akivel legutóbb Fehérváron, az EBEL-ben szerepeltünk együtt, amikor bejutottunk a rájátszásba. Ezt szeretnénk megismételni az idén.

Tavaly az SPHL-ben játszottál, és az ECHL-be is felhívtak. Hogyan hasonlítanád össze az Erste Ligát ezekkel a ligákkal?

Hallottam, hogy sokan nem tartják erősnek az SPHL-t, de tele van tehetséges hokissal, akik AHL-es vagy ECHL-es tapasztalattal is rendelkeznek. Rohanós hokit játszanak, a sebesség és a játékstílus teljesen más, és fizikálisan a topon vannak. Az ECHL nagyon profi liga, NHL-es szerződéssel rendelkező fiatalok vannak, akik feljebb akarnak jutni, és komoly a körítés is. Jobbak a csarnokok, több a néző, a játék gyorsasága és fizikalitása más, mint itthon. Próbálom az ott tanultakat hasznosítani. Sokat számított állóképességben, hogy lejátszottam ott egy szezont. Tavaly a célomat teljesítettem azzal, hogy kimentem önköltségen hokizni, és felhívtak három meccsre az ECHL-be. Maradhattam volna szezon közben is, de a két edzőnek nézeteltérése támadt, és végül egy másik kapust kértek kölcsön helyettem.

Említetted, hogy az egyetem fontos része az életednek. Mit tanulsz pontosnak?

Vadgazda mérnöknek tanulok a Debreceni Egyetemen. Izgalmas szak, a természethez kötődik, ami mindig is közel állt hozzám, hiszen vidéken nőttünk fel Petivel, de közben olyan dolgokkal is tisztában kell lenni, mint például a vadállomány szabályozása. Kevesen vagyunk a szakon, jó a hangulat, hasznos dolgokat tanulhatunk. Élvezem minden pillanatát a jégen és az egyetemen is.