A hét játékosa: Hetényi Zoltán

2018.12.19. 08:00 |

A nemzetközi szünet előtti játékhéten a DEAC legyőzte a leggólerősebb csapatot, a Csíkszeredát, valamint a Vienna Capitalst is, amely előtte kétszer is öt gólt szerzett a debreceniek ellen. A két meccsen a csapat kapusa hibátlanul teljesített, 86 lövést védett, így Hetényi Zoltán lett A hét játékosa.

Ez már a második játékhét, amelyen Hetényi Zoltán kapja az elismerést, ebben a szezonban ő az első, aki duplázni tud. Idén vezeti a ligát a kapusok között abban, hogy hány meccsen kezdett, hány lövés érkezett a kapujára, a védési hatékonyságban és a kapott gól nélküli meccsek számában is. A DEAC a negyedik helyen áll a tabellán. Hetényi négy meccsen szerepelt a válogatott ősszel, a norvégiai túrán is játszott.

Ha egy kapus egymás után két meccset lehoz kapott gól nélkül, az elég jónak számít. Összeálltak a dolgok?

A Csíkszereda ellen bravúros győzelmet arattunk, amitől vérszemet kaptunk, és utána is fontos volt, hogy ne hullajtsuk el a pontokat. A Vienna is jó csapat, ellenük is jól akartunk szerepelni. Korábban egy nagy győzelem után előfordult, hogy nem tudtunk nyerni egy gyengébb ellenféllel szemben. Most el akartuk ezt kerülni. Ez volt a belső motiváció, de arra nem számítottam, hogy két kapott gól nélküli meccset sikerül lehozni.

Hogyan készülsz egy gólerős csapat ellen?

Lövésről lövésre haladok, és ha két harmad lemegy gól nélkül, akkor az utolsó játékrészt ötperces etapokra osztom le, és azokat is megpróbálom teljesíteni hibátlanul, mindig eggyel előre haladva. A meccs alatt próbálok csak a korongra fókuszálni, semmi másra.

Három válogatott meccsen is szerepeltél a múlt héten. Hogyan lehet áthozni a momentumot a bajnoki találkozókról, hogyan kell átállni arra, hogy mást az edzői stáb és a csapattársak?

Az első válogatott összetartáson éreztem, hogy sebességben le vagyok maradva, a passzok és lövések gyorsabbak, erősebbek, pontosabbak. Legutóbb ezt már nem éreztem, és jobban is mentek a védések. Igaz, a felkészülésre betegen mentem, nem voltam jó állapotban, és ez ki is jött. A válogatott plusz erőt ad, jó játékosokat lehet látni testközelből, és plusz motiváció, hogy az ő lövéseiket is ki akarja védeni az ember.

A maszkod dizájnját hogyan választod meg?

Nehéz évről évre új dolgokat ráfestetni. Vannak rajta állandó elemek, így a korábbi külföldi csapatam logói, ez hozzám tartozik. Az egyik oldalon Balduin jeruzsálemi király látható, mivel nagyon kedvelem a történelmet, és ő az egyik példakép. A másik oldalon a Kárpátia együttes legújabb albumborítója, ez a magyar vonal. Hátul a sukorói lovarda logója szerepel. Ott dolgoztam nyáron edzések mellett, és nagyon jól éreztem magam. Ez pozitív energiát ad, mindig elmosolyodom, jó kedvet is csinál, ha meglátom.

Több magyar csapatban megfordultál, de talán kevesen tudják, hogy egy Chicago JSE nevű együttesben szerepeltél először a felnőttek között, még a másodosztályban. Milyen emlékeket őrzöl arról az időszakról?

Ha jól emlékszem, akkor a Ferencváros utánpótlás-csapatában játszottam és lejárhattam a Chicago JSE-hez edzeni. Nagy dolog volt, hogy felnőttek között edzhettem. Ott történt, hogy koronggal állba lőttek, ennek a sebhelye látható ma is. Jó volt 16 évesen, még szinte gyerekként a felnőttekkel gyakorolni.