A hét játékosa: Andrej Hebar

2018.09.13. 13:07 |
Az Erste Liga első játékhetén szoros mérkőzéseket és több remek teljesítményt láthattunk, végül a fővárosi derbit két góljával eldöntő Andrej Hebarra, az UTE játékosára esett a választás, ő lett a hét legjobbja.

A szlovén válogatottal az olimpiát is megjárt csatár egy szezon után tért vissza Újpestre és az Erste Ligába. Már nyolc különböző országban játszott karrierje során. Fiatalon elhagyta otthonát, és a svéd Frölundában szerepelt juniorként, ahol együtt játszott a későbbi NHL-es Alex Steennel, Loui Erikssonnal, Fredik Sjöströmmel és a Lundqvist ikrekkel, Joellel és Henrikkel, továbbá a Ferencváros korábbi támadójával, Linus Schellinnel.

Többször is szerepelt együtt olyanokkal, akiket itthon is jól ismerünk. Csehországban a Havirov együttesében játszott, Ales Cerny és David Vychodil, a Fradi két későbbi légiósa is a csapattársa volt. A szintén cseh Trinec következett néhány évre, majd az Olomoucban töltött egy szezont, ami után hazatért. A Slavija Ljubljana, az Olimpija Ljubljana és a Jesenice együttesében is megfordult. A CHL-ben a Colorado Eaglesben is pályára lépett, aztán újra Svédország felé vette az irányt, a Troja-Ljungbyban Vas János és Bartalis István mellett is szerepelt. A Medvescsak Zagrebtól gyorsan távozott, megfordult a francia Grenoble-ban, majd a 2016-2017-es idényben igazolt Újpestre. 39 meccsen 45 pontot szerzett, ám mégis távozott, ismét az Olimpiai Ljubljana következett, aztán idén nyáron visszatért az UTE-ba. A szlovén válogatottal nyolc világbajnokságon – köztük három A csoportoson – és egy olimpián szerepelt.

Miért döntöttél a visszatérés mellett?
A fő ok az volt, hogy nagyon jól éreztem magam itt az első szezonomban. A klubnál dolgozók nagyon kedvesek és segítőkészek, jó Budapesten, Magyarországon élni. Közel vagyok a hazámhoz, és az egyesület is nagyon profi szinten működik. A hoki évről évre egyre jobb lesz Magyarországon, jó véleménnyel vagyok az UTE-ról és az itt dolgozókról, szóval nem volt nehéz döntés visszatérni. Persze sokat segített, hogy Ales Sila és Anze Ropret amellett, hogy a csapattársaim, a legjobb barátaim is, régóta együtt játszunk, és most jó lehetőség újra együtt szerepelni velük.

Az első meccsen a Ferencvárossal játszottatok. Milyen érzés volt legyőzni a nagy riválist?
A legjobb dolog győzelemmel kezdeni az idényt, önbizalmat ad. Mindig nehéz a szezon eleje, tudtuk, hogy keményen kell dolgoznunk, hogy egyre jobbak legyünk és a végére kerüljünk csúcsformába. Fontos győzelmet arattunk, végig harcoltunk, és megérdemeltük a sikert.

Mit vársz a szezontól?
Az UTE és az én célom is az, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ezt könnyű kijelenteni, de közben sok minden közbejöhet. Azonban a lehető legjobban akarom segíteni a csapatot, a legjobb formába akarok kerülni, hogy a csapat minél több meccset nyerjen meg. Mindannyian a győzelemért játszunk, azért harcolunk, hogy bajnokok legyünk.

Két éve utolsóként maradtál ki a szlovén vb-keretből, de az előző idényben az olimpián is játszhattál. Milyen élmény volt?
Ez volt a legjobb dolog, ami eddig történt velem, a gyerekeim születése mellett. Ilyet egyszer az életben élhet át az ember, túl van mindenen, amire gondolni mersz. Nem tudtam, mire számítsak, ám végül egy hihetetlen kaland volt, amit sosem felejtek el.