A hét játékosa: Gyenes Dávid

2019.02.01. 08:00 |

Az előző játékhét (január 23.-29.) volt az első a középszakaszban. Minden nap rendeztek meccset, és sok kiváló teljesítmény akadt. Végül Pavel Vorobjevet és Radim Valchart megelőzve Gyenes Dávid lett A hét játékosa. A Fehérvári Titánok kapusa csapata mind a négy győzelme során játszott, és összesen 97 százalékos hatékonysággal védett, kapott gólátlaga 1-nél alacsonyabb volt.

Gyenes Dávid Miskolcon született 1992-ben, és itt is járta végig az utánpótlást. Már a 2007-2008-as szezonban a felnőttcsapat keretéhez tartozott, de nem mutatkozott be a 2009-2010-es idényig. Duschek Dávid, Budai Krisztián és Bálizs Bence mögött kevés lehetőséget kapott a következő években, a legtöbb meccse a 2013-2014-es idényben volt.

A 2014-2015-ös szezont és a következő első felét ki kellett hagynia sérülés miatt, de aztán jól tért vissza, és első számú kapussá vált a bajnoki címmel záruló idényben. 2016 nyarán Debrecenbe igazolt, majd egy évvel később Fehérvárra került, a Titánok mellett az EBEL-csapatban is bemutatkozott már.

Két U20-as világbajnokságon szerepelt a magyar válogatottban, és a felnőttek között is szerepelt a 2012-2013-as idényben.

Az előző játékhét mind a négy meccsét megnyertétek, kétszer hosszabbításban. Hogy alakult ez a hét?

Más a középszakasz az alapszakaszhoz képest. Örülök, hogy sikerül ilyen kevés gólt kapnunk és győznünk.

A keretben te vagy a legidősebb magyar, összességében, a légiósokat is számolva pedig a harmadik. Milyen érzés, hogy te vagy a rutinos a csapatban?

Az elején furcsa volt, amikor 25 évesen megérkeztem Fehérvárra, de tetszik a szerep. Próbálok mindenkinek segíteni és olyan tippeket adni, ami az előnyükre válhat. Élvezem ezt a helyzetet.

Az együttesnek jobban megy idén, mint tavaly. Mi a titok?

A legnagyobb különbség a csapatkémiában rejlik. A játékosok nagy része több éve együtt szerepel, az utánpótlásból ismerik egymást, és ez érződik az öltözői hangulaton, az edzésmunkán és a meccseken is.

Miskolcon több mint egy év szezont kihagytál sérülés miatt. Mentálisan mennyire volt nehéz visszatérni?

Nehéz időszaka volt az a karrieremnek. A következő idényt úgy kezdtem, hogy csak edzettem, harmadik számú kapus voltam, mert formába kellett jönnöm, és akkor léphettem feljebb, ha már bizonyítottam.

A kapusok szintje mennyit változott a bajnokságban az elmúlt időszakban?

Döntően a kapusok magyar bázisa megmaradt, Duschek Dávid és Pleszkán József itt van, visszatért Hetényi Zoli, aki remek kapus, de jönnek fel a fiatalok is a Vasasnál és a Hokiklubnál. Minden klubnál nagyobb hangsúlyt helyeznek a képzésre, egyre technikásabbak a kapusok is.