A hét játékosa: Eetu Elo

2022.10.20. 14:00 |

Továbbra is veretlen a Budapest Jégkorong Akadémia HC együttese, a legutóbbi héten a DVTK és az UTE otthonában is győzött. Miskolcon egy gólt szerzett, a IV. kerületi rangadón pedig mesterhármast ért el Eetu Elo, így a finn csatár lett az előző játékhét legjobbja.

Eetu Elo 1996-ban született a finnországi Kuusankoskiban. A KooKoo csapatában nevelkedett, aztán a Pelicanshoz került, és a lahti csapathoz kötődő Peliitatban mutatkozott be a második vonalban a 2015-2016-s idényben, 18 meccsen 14 pontot gyűjtve. További két szezont töltött a Peliitatban, majd a szintén mestises TUTO következett, legjobb idényében 29 pontot szedett össze 45 meccs alatt. 2020-ban a lengyel Sanokhoz igazolt, és pont / meccses idényt futott, majd egy év után a szlovén Jesenicéhez szerződött. A szlovén bajnokságban és az Alpesi Ligában is eredményesen játszott, utóbbiban döntőbe vezette az együttest. Nyáron érkezett a Budapest Jégkorong Akadémia HC-hoz, eddig már kilenc góllal és öt assziszttal segítette a csapatot. Három meccsen szerepelt a finn U20-as válogatottban is.

Folytatta a jó szereplését a BJAHC. Mi volt a siker kulcsa az előző hét két mérkőzésén?

Valóban jól kezdtünk, de ha az eredmények mögé nézünk, sok dolog van, amin még lehet javítani. Fontos hat pontot szereztünk a múlt héten, ám jobbnak kell lennünk a teljes hatvan percen keresztül, mert ez a szint hamarosan már nem lesz elég.

Gólerősen kezdted a szezont. Hogyan sikerült ilyen gyorsan összeszokni a társakkal, különösen Schlekmann Márkkal?

Már az első naptól megvolt a kémia az új sorommal, ez is kellett a jó starthoz. Schlekmann nagyon okos játékos, szereti járatni a korongot, ahogy az egész sorunk is. Ugyanúgy gondolkodunk a játékról, ez a kulcs. 

Az első magyarországi mesterhármasod emlékezetes marad?

Természetesen, három gólt szerezni minden alkalommal különleges. Az Erste Ligában ez volt az első, és nem történik meg minden nap, ezért szívesen gondolok majd vissza az UTE elleni meccsre. 

Mi a veretlen menetelés titka?

A kapusaink remekelnek minden meccsen, és a támadóharmadban is hatékonyan játszunk, mindkettő nagyon fontos. 

Hogyan jött a magyarországi lehetőség?

Elég korán megkerestek az előző szezon után. Elgondolkodtam a lehetőségen, és minél többen gondolkodtam rajta, annál jobban éreztem magam, és annál biztosabb voltam benne. 

Milyenek az első benyomásaid a ligáról?

Jó a bajnokság színvonala. Sok jó játékos és csapat vetélkedik, és bár eddig valamennyi meccsen pontot szereztünk, keményen meg kellett küzdenünk a győzelmekért, nincsenek könnyű ellenfelek.

Sok finn játékos érkezett a nyáron Magyarországra. Mit gondolsz erről?

Igen, jó látni, hogy egyre több finn játékos szerepel a nemzetközi ligákban. Természetesen plusz energiát ad, hogy legyőzzük a másik csapatban szereplő honfitársakat.

A magyar fiatalok közül ki az, aki megállná a helyét Finnországban is?

Nehéz neveket mondani, de az biztos, hogy ajánlanám Finnországot a kisebb hokinemzetek tehetségei számára, mivel ott magasabb a színvonal, és ezáltal fejlődhetnek.

Mi lepett meg eddig leginkább Magyarországon?

Nem tudtam még igazán felfedezni Magyarországot, de azt elmondhatom, hogy Budapest lenyűgözött. Csodaszép város, különösen este.

Mi a célod a szezonban?

Az a fő célom, hogy nyerjünk valamit. Azért vagyok itt, hogy győzzünk a meccseken, és hogy mi legyünk az utolsó csapat, amely még tavasszal is versenyben van.