A hét játékosa: David Levin

2024.01.03. 12:00 |

Fantasztikus sorozatot tudhat maga mögött a Sportklub Csíkszereda kanadai-izraeli játékosa, David Levin. A legutóbbi 9 (!) meccsén eredményes volt, összességében pedig az utolsó 12 bajnokija közül 11 találkozón is betalált. Nem véletlen, hogy az utóbbi időszak legjobb játékosának választottuk.

Ez a Csíkszereda már nem az a Csíkszereda, amelyik elkezdte a bajnokságot. Egyre inkább megmutatkozik a számokban és a tabellán is, hogy mire hivatott ez az igen acélos keret. A gyenge szezonkezdet miatti edzőcsere után megtáltosodott a Sportklub, és már az ötödik helyen áll úgy, hogy csak három pont a lemaradása a második helyezett BJAHC-vel szemben, igaz, a fővárosiak három meccsel kevesebbet játszottak.

A csíkiak megnyerték mindhárom meccsüket legutóbbi magyarországi túrájukon, előtte otthon húztak be rangadót a Brassó ellen. Főszereplő volt ezeken a meccseken a még csak 24 éves David Levin. A Corona elleni találkozót például az ő góljával nyerte meg 1-0-ra a csapat, Miskolcon 2 gólt és 3 gólpasszt jegyzett, mindhárom magyarországi mérkőzésen duplázott – összességében pedig 9 meccs óta eredményes.

A kanadai-izraeli játékos 2020-ban jött át Európába Kanadából (a Sudbury Wolves OHL-es együttesétől), rögtön a KHL-be a lett Dinamo Rigához, igaz, csak 14 meccset játszott a ligában. Még abban szezonban Svédországban hokizott, majd a 2021-22-es idényt Szlovákiában töltötte, de csak 6 meccs jutott neki a Bratislava Capitalsban. Tavaly Nottinghamben viszont nem panaszkodhatott, 50 alapszakasz-találkozón 11 gól és 25 gólpassz volt a mérlege, és a rájátszásban is pontokat szerzett.

Idén pedig nagyot megy Szeredában, főleg az utóbbi időszakban, jelenleg 18 gólnál és 22 asszisztnál jár, ezzel már a második a kanadai táblázaton, egy gólpassz a hátránya a gyergyói Chris Bodóhoz képest, aki 18/23-nál jár – a jelenlegi formáját elnézve nem lennénk meglepve, ha hamarosan már az ő neve állna az első helyen.

„Valóban sikeresek voltak az elmúlt mérkőzéseim, amit elsősorban a csapattársaimnak köszönhetek, persze jómagam is igyekszem a legjobbamat nyújtani. Mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálok és nagyon fókuszálok arra, hogy magamból és a csapatból is kihozzam a legjobb eredményt. Folytatni kell tovább ezt a sorozatot” – mondta David Levin, akit arról kérdeztünk, mi változott az edzőcsere után, ami eredményezte a fordulatot. Megjött az önbizalom vagy hatékonyabb lett a szakmai munka?

„Személy szerint bennem mindig megvan az önbizalom, a meccsen belül kell megtalálni a helyes, a győzelemhez vezető utat. Ez az, ami nem sikerült a bajnokság elején, de tudjuk, hogy nagyon kicsi részletek hiányoznak sokszor ehhez. Kellett néhány változás ahhoz, hogy a megfelelő útra lépjünk, és onnantól nekem, a játékosoknak és a klubnak is sokkal jobbak a mindennapjai. Mindannyiunknak bele kellett tenni ezeket a kis változtatásokat, amik ahhoz kellettek, hogy meccseket nyerjünk. Most nagyon jól érzem magam a csapatban és még jobb lehetek az előttünk álló időszakban.”

Vaclav Novak vezetőedző mellett egy ideje Kevin Constantine is a csapat mellett dolgozik tanácsadóként.

„Kevin nagyon okos edző, mindent tud a jégkorongról, annak részleteiről. Tudja, hogy a csapatnak mire van szüksége ahhoz, hogy egy adott pillanatban előrelépjen és fejlődjön. Minden mérkőzést meg tudunk nyerni alapvetően, mert meg tudjuk találni azokat a részleteket, amik ehhez kellenek. Hogy még jobb és jobb csapat legyünk, ezeket az apróságokat kell mindig megtalálni, ez nagyon fontos, ő tud ebben segíteni. Márpedig az a célunk ebben a bajnokságban, hogy nyerjünk, mindig” – mondta vele kapcsolatban David Levin, akit elvarázsol a szeredai hangulat, és az is ideális számára, hogy nagyszerű, részben ismerős sortársai vannak.

„Remekül érzem magam Csíkszeredában, ami meglepett, hogy a szurkolók mennyire elhivatottak, imádják a csapatot és a játékosokat, nagyszerű emberek. Olyan a hangulat, mintha mindegyik meccset a playoffban játszanánk. A ligában szereplő játékosok közül ismertem párat, jelenlegi csapattársammal, Jeremy Welsh-sel, valamint a ferencvárosi Adam Bradyvel és a brassói Alex Dubeau-val együtt játszottam tavaly a Nottingham Panthersben. Remek játékosok, és még jobb emberek. Jeremyvel és Aidan Brownnal vagyunk egy sorban legtöbbször, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is nagyon jó kapcsolatban vagyunk egymással, mindig komfortosan érzem magam a jégen mellettük, egész jó játékra vagyunk képesek így együtt.”

David Levin – akinek édesapja lett, édesanyja orosz, ő maga Tel-Avivban született – pazar gólokat szerzett az elmúlt hetekben, nem vitás, hogy nagyon technikás játékos, de ő mást emelne ki erősségei közül.

„Igen, mondhatjuk, hogy technikás játékos vagyok, de nagyon szeretem használni a gyors lövésemet is, és úgy érzem, hogy jól meg tudom ítélni, hová mozognak a csapattársaim a jégen, anélkül, hogy folyamatosan figyelném őket, erősségemnek gondolom, hogy jól látok a pályán.”

A miskolciak elleni 7-1-es siker alkalmával két gólt és három gólpasszt adott, kíváncsiak voltunk arra, ezt a sikert helyezi-e előbbre vagy a Brassó elleni 1-0-s győzelmet, amit az ő gólja döntött el.

„Számomra tényleg hatalmas meccs volt a miskolci, de a csapatnak még fontosabb volt, hogy ezen a túrán megszerezzük azt a három pontot is. Ezek a magyarországi túrák ebben a ligában roppant nehezek és fárasztóak. Éppen ezért hármat nyerni háromból nagyszerű érzés. Egyébként nagyon szeretek Magyarországon lenni, Budapest az egyik kedvenc városom, a helyi kultúra lenyűgöző. 1-0-ra megnyerni egy meccset? Nos, leginkább a playoffban felemelő érzés ez, márpedig mi ezeket a meccseket várjuk a legjobban!” – fogalmazott a Sportklub Csíkszereda pontkirálya.

Csapata legközelebb január 5-én, épp a Corona Brassó otthonában játszik ismét Erste Liga-bajnokit.