A hét játékosa: Colton Yellow Horn

2021.01.19. 09:00 |

A Csíkszereda mind a négy mérkőzését megnyerte az előző héten az Erste Ligában. Az együttes remek formába lendült, 23 gólt szerzett a találkozókon. A csapat legeredményesebb játékosa Colton Yellow Horn volt, aki hat góllal és nyolc assziszttal vette ki a részét a sikerekből, így ő lett a hét legjobbja is.

Colton Yellow Horn 1987-ben született Brocketben, egy albertai indián rezervátumban. A Piikani Nation tagjaként a Feketeláb indiántörzsbe tartozik. A Notre Dame Argos volt az első jégkorongcsapata, majd öt szezont töltött a WHL-ben, ahol a Lethbridge Hurricanes és a Tri-City Americans színeiben is termelte a pontokat. A 2005-ös ifjúsági világbajnokságon ezüstérmet szerzett a kanadai válogatottal. 2008-ban Európába költözött, a Salzburggal az EBEL-ben játszott, de 11 meccs és egy gól után, a szezon közben visszatért a tengerentúlra, az Elmira Jackalsszal az ECHL-ben szerepelt. Még négy csapatban megfordult, a Manchester Monarchsszal az AHL-ben is bemutatkozott, aztán 2013 nyarán Fehérvárra igazolt. A magyar EBEL-csapatban 43 meccsen 43 pontot szorgoskodott össze a robbanékony szélső, ám egy év után távozott. A Nippon Paper Cranes volt a következő állomás, de az ázsiai ligában is egy idényt töltött, és újra az EBEL-ben tűnt fel, ezúttal a Znojmóval, amelyet döntőbe vezetett, és a szezon legjobbja lett. A cseh bajnokságba lépett tovább, de a Plzenben 11 meccse volt, és visszatért a Znojmóhoz, másfél évre. 2018-ban a Graz következett, de bő egy év után innen is távozott, és a szlovák extraligás Nitra csatára lett, ahol a csonka szezonban 32 meccsen 34 pontot ért el. 2020 nyarán igazolt a Csíkszeredai Sportklubhoz, az eddigi 16 meccsen már 29 pontnál jár.

A Csíkszereda megnyerte legutóbbi hat meccsét, ezek közül négyet az elmúlt héten. Mire volt szükség ehhez a remek sorozathoz?

Az kellett, hogy több meccset játsszunk egymás után, és rátaláljunk a megfelelő ritmusra. Korábban egy-két találkozónk volt egy héten, aztán néhány hét ki is maradt, így nehezebb volt belelendülni.

Már elérte a csapat a csúcsformát, vagy tud még ennél is jobban teljesíteni?

Úgy hiszem, meccsről meccsre javulunk, de még nem értük el a legjobb formánkat. Ennél is tudunk jobban teljesíteni. A kis részletekre kell odafigyelnünk minden alkalommal, hogy tovább folytatódjon a sorozat.

Ez a Csíkszereda második idegenbeli túrája. Mennyire nehéz három hétig úton lenni, vagy pont ez hasznos a csapategység erősítéséhez?

Nehéz ilyen hosszú ideig folyamatosan idegenben játszani és távol lenni, de közben ilyenkor több időt tudunk egymással tölteni, erősíteni lehet a kémiát, összecsiszolódni, egységessé válni. Az, hogy csapatként erősebbek vagyunk, a játékunkban is megmutatkozik.

Hat gólt és nyolc asszisztot jegyeztél az elmúlt héten. Mi a mostani remeklés titka?

Valóban jól sikerült az előző hét. A csapattársaimmal egyre jobban megértjük egymást, megismerjük a másik szokásait, hogy mikor és hova helyezkedik a jégen. A mostani jó szereplésben nagy szerepe van annak is, hogy kezdett kialakulni a rutin azáltal, hogy egyre több mérkőzést játszunk.

Judd Blackwaterrel már korábban is együtt játszottál. Ez a régi kapcsolat mennyire könnyíti meg a dolgotokat a jégen?

Igen, sokat számít, ha valakivel már korábban játszottál együtt, ismeritek egymást. Judd-dal ráadásul együtt nőttünk fel, már az utánpótlásban is hokiztunk együtt. Képesek vagyunk nyíltak maradni, és arra ösztönözni egymást, hogy a lehető legjobbak legyünk. És persze sokat segít az is, hogy egy ilyen közeli barát van melletted, ha távol vagy az otthonodtól.

A meccsek zártkapusak, de a nézők így is igyekeznek buzdítani a csapatot különböző módokon. Mit gondolsz a csíkszeredai drukkerekről?

Nagyszerűek! Sajnos nem lehetnek ott a mérkőzéseinken, de mindig megtalálják a módját, hogy segítsenek, buzdítsanak minket. Mi pedig megpróbáljuk a lehető legjobb eredményt elérni nekik is.

Milyenek a benyomásaid az Erste Ligáról?

Jó a liga színvonala. Sok a minőségi légiós és vannak igazán jó helyi játékosok is. Mindegyik csapat erős, és csak egyre jobbak lesznek.

Mik a célok a következő találkozókra, különösen az FTC elleni rangadóra?

Természetesen az a célunk, hogy nyerjünk, de csak a saját játékunkkal kell foglalkoznunk, és úgy teljesíteni, amire tudjuk, hogy képesek vagyunk. Oda kell figyelni a kis dolgokra, jól kell csinálni azokat is, és meccsről meccsre jobbá válni. Három kemény találkozó vár még ránk ezen a túrán, a lehető legjobbat akarjuk nyújtani. Tudjuk, hogy az FTC jó csapat, amely a legjobbját fogja hozni, így nekünk is ezt kell tennünk.