A hét játékosa: Brance Orban

2022.09.27. 15:03 |

A Gyergyói HK három győzelemmel kezdte az Erste Liga új szezonját. A sikerekből három góllal és négy assziszttal vette ki a részét Brance Orban, aki az első játékhét legjobbja lett.

Brance Orban 1988-ban született az albertai Taberben, magyar felmenői vannak. Az Old Grizzlys után a Bemidji State egyetemi csapatában szerepelt az NCAA-ban. Kipróbálta magát az ECHL-ben is, de aztán Európába költözött, játszott a német és a svéd harmadik vonalban is. 2015-ben került Magyarországra, első idényében a Fehérvárral az osztrák ligában és a magyar bázisú bajnokságban is szerepelt, utóbbiban 2-es volt a pont / meccs mutatója. Második szezonjában már csak az EBEL-ben számítottak rá, 23 ponttal hálálta meg ezt. Aztán 2017-ben a MAC-ot választotta, és rögtön Erste Liga-aranyérmet ünnepelhetett, majd az újbudaiakkal a szlovák élvonalban is eltöltött két idényt. 2021-ben a Gyergyói HK-hoz igazolt, csapatkapitány lett, 37 meccsen 62 pontot gyűjtött az alapszakaszban, és még nyolcat hozzátett ehhez az elődöntőig jutó együttesben.

A magyar válogatottban is megmutathatta magát, nyolc meccsen két gólt szerzett.

Három győzelemmel kezdte a szezont a csapat. Mi volt a jó kezdés kulcsa? 

Remekül sikerült az edzőtáborunk, ami segített felkészülni a szezonkezdésre. A tavalyi csapat nagy része egyben maradt, és ez szintén fontos az összeszokottság miatt. 

A tavalyi idény szerencsétlenül zárult, betegségek miatt nem tudott kiállni az elődöntőre a csapat. Ezek után különösen fontos volt a jó rajt? 

Igen, mindenképpen. Tavasszal úgy éreztük, hogy jó esélyünk lett volna a bajnoki címért küzdeni. Ott akartuk folytatni, ahol abbahagytuk. Nagy várakozással tekintettünk a szezon elé, és tudtuk, hogy a jó rajt mennyire fontos, nagy lökést adhat. 

Több szép gólt szerzett a GYHK az első három meccsen. Melyik a kedvenced? 

Valóban voltak szép találataink, a személyes kedvencem a DEAC elleni első. Nem ez volt a hét gólja, de a legjobbkor jött. A sorunk egy hosszú támadás végén talált be, kellett hozzá Chris Bodó meglátása és technikai képessége, mert úgy passzolt a levegőben, hogy a korong pont átszállt két ütő között, már laposan érkezett elém, és kapásból be tudtam lőni. Fontos gól volt, és jó érzés, hogy a szezont első lövéséből eredményes voltam.

Erősebb a liga, mint a korábbi években volt?

Ha több külföldi játékos igazol egy bajnokságba, akkor az erősebbé válik. Mivel most egy csapattal kevesebb indult, több jó magyar játékos került a többi klubhoz, és ezáltal is nő a színvonal. Néhány mérkőzés után még nehéz biztosra mondani, de kiegyenlítettnek tűnik a liga, egy adott napon bárki legyőzhet bárkit, ezért a legjobbat kell nyújtani, bárki is az ellenfél. 

Sokan favoritnak tartják a Gyergyót. A kiegyensúlyozottság lehet a nagy előny? Érzitek az esélyesség terhét?

A klubvezetés és az edzői stáb jó munkát végzett, hogy a lehető legjobban együtt tartsa a keretet. Remek társaság alakult ki. Tavaly is nagy lépéseket tettünk előre. Az egyetlen nyomás, amit érzünk, az, amit mi helyezünk magunkra. Nagy terveink vannak, és a bajnoki címet célozzuk meg. 

Hogy telt a nyári holtszezon?

Kanadában, Lethbridge-ben voltam a családommal. Sikerült megtalálni az egyensúlyt az edzések, a családdal töltött idő, a barátok és a golfozás között. Sűrű nyár volt: golfoztam a barátaimmal a Sziklás-hegységben, voltam az édesapám golf emléktornáján a szülővárosomban, Taberben, kempingeztünk, és a testvérem, Tayler férjhez ment. Örülök, hogy otthon lehettem és találkozhattam mindenkivel. Feltöltődtem, ez segített a szezon előtti felkészülésben is.