A hét játékosa: Becze Tihamér

2020.10.15. 08:00 |

A Csíkszeredai Sportklub az előző játékhéten mindkét mérkőzését megnyerte az Erste Ligában. Becze Tihamér a Dunaújváros ellen négy góllal, összesen hat ponttal segítette csapatát, így ő lett a hét legjobbja.

Becze Tihamér 1990-ben született Gyergyószárhegyen. Már fiatalon elhagyta Erdélyt, és a Dunaújvárosban, majd a Budapest Starsban szerepelt. 2008-ban mutatkozott be a profik között a fővárosi együttesben. 2009-ben Svédországba szerződött, a Mörruns juniorcsapatában játszott. Egy év után hazatért, és a Csíkszeredával megnyerte a bajnoki címet. Négy évig játszott a Sportklubban, majd 2014-ben ismét Magyarországra igazolt. Négy év alatt négy különböző csapatban fordult meg, és majdnem minden szezonban 1-esnél jobb volt a pont/meccs mutatója. A Miskolccal bajnok lett, aztán a Fehérvárral az EBEL-ben is bemutatkozott, bár többségében a farmcsapatban játszott. Dunaújváros következett, majd Újpestre igazolt, de idény közben ismét az Acélbikákhoz került. 2018 nyarán visszatért Csíkszeredába, és először Erste Liga-ezüstöt, majd idén tavasszal megosztott aranyérmet szerzett, mindkét idényben csapata egyik legjobbja volt. A mostani szezonban vezeti a gól- és a pontlistát.

Játszott a korosztályos román válogatottban és három vb-n a felnőttek között is, de 2014 óta nem szerepelt a csapatban. A négy év letelte után a 2018-2019-es idényben bemutatkozott a magyar nemzeti csapatban. Nyolc meccsen két gól és három assziszt a mérlege.

Szombaton az UTE ellen nagy csatában harcoltátok ki a győzelmet. Miben múltátok felül a lila-fehéreket?

Az UTE ellen agilis mérkőzést játszottunk. Főleg az első 15 percben szorítottuk be őket, de aztán találtak egy gólt a mi hibánkból. Az egész meccsen érezhető volt, hogy mi vagyunk a jobb csapat, mégis nekünk kellett az eredmény után szaladni. A jégkorong ilyen sport, ha egy-két csere lazábbra sikerül, már nem úgy alakul a meccs, ahogy szeretnénk. Szerencsére így is sikerült fordítani.

Aztán kedden Dunaújvárosban már gyorsan eldöntöttétek a találkozót, de utána sem álltatok le.

Remekül kezdtünk, mindenki betartotta, amit megbeszéltünk, és ennek meg is lett az eredménye. Az előny birtokában sem akartunk lehetőséget hagyni az ellenfélnek, hiszen azért dolgozunk mindig, hogy megmutassuk a különbséget. Amennyi lehetőséget adnak, annyit próbálunk kihasználni.

A DAB ellen mesternégyest értél el. Ez volt a tökéletes meccs?

Mondhatjuk így, igen. Persze sosem arra készülök, hogy négy gólt szerezzek, csak arra, hogy a legjobbamat nyújtsam. Van, amikor a legjobb teljesítmény egy gólpasszra elég, vagy éppen kitűnő mezőnymunkára, de akárhogy is, a csapatot szeretném segíteni.

Ezt a két győzelmet egykori csapataid ellen érted el. Különlegesek még ezek a meccsek a számodra?

Az újpesti szereplés ilyen szempontból nem jelent semmit, az rövid időszak volt a karrieremben, és több negatív emlék maradt bennem, mint pozitív. Újvárosban viszont nagyon szerettem játszani. Majdnem két szezont töltöttem az Acélbikáknál, szép időszak volt. Megérintett a visszatérés, de nézők nélkül más volt, kevesebb volt az érzelem, mintha közönség is lett volna.

Öt meccsen tíz pontot gyűjtött a Csíkszereda a túrán. Mennyire vagy ezzel elégedett?

Ahogy a csapattal latolgattuk a túrát, azt mondtuk, hogy a tíz pont matematikailag nem sok, nem is kevés. A DEAC ellen a bírók kicsit más irányba vitték el a meccset, mint ahogy alakulhatott volna. Nem az a gond, amikor kikapunk jó játékkal egy másik csapattól, hanem amikor a fura kiállítások megpecsételik a meccset és az eredményt. Annak tükrében viszont elégedett vagyok, hogy edzőmeccs nélkül vágtunk bele a szezonba, és rögtön egy éles Fradi ellen kezdtünk.

Az új igazolások beilleszkedése, az összeszokás hogy halad?

Jól beilleszkedtek, a csapategységes erősebb, mint tavaly volt, közelebb van a gárda. Megvannak a párok, hogy ki kivel játszik a szezon alatt, de a sorok összetételét illetően az eddigiekből nem lehet sokat leszűrni. Az edzőnk szívesen belenyúl a felállásba, akár meccsről meccsre is.

Hogy éltétek meg, hogy a mostani lebonyolítás miatt több mint két hetet távol voltatok az otthonotoktól, a megszokott környezettől?

Elég nehéz volt ez a helyzet. Nehéz ilyenkor javítani két meccs között, hiszen nem a saját pályán, a saját öltözőben készülünk, jeget kell keresni az edzésekhez. De mi nem a kifogásokat kerestük, tettük a dolgunkat.

A csapategységnek még jót is tett ez a hosszabb összezártság?

Igen, összehozza a csapatot, kijönnek a jellemek, az, hogy ki milyen forma, ki a vezér, és ki az, aki inkább hallgatag. Egy ilyen túra sok mindent kivesz, de egyúttal sok mindent megmutat egy csapatból.

Mekkora pluszt adott, hogy ezeken az idegenbeli mérkőzéseken is rengetegen szurkoltak nektek?

Büszke vagyok a szurkolóinkra, mindenhol hazai környezetet teremtenek. Le a kalappal előttük, hogy pénzt és időt nem sajnálva mindenhova elkísérnek minket.

Az Erste Ligában legközelebb a válogatott szünet után játszotok. Addig hogy alakul a folytatás?

A szerda és a csütörtök a pihenésé, majd utána tesztelésen veszünk részt, és pénteken elindul a román bajnokság. Az első két nap, pénteken és szombaton a Sapientiával játszunk. A jövő héten is román bajnokik lesznek.