A FEHA19 győzött Debrecenben

2023.11.17. 20:11 |

A székesfehérvári együttes elvitte a három pontot a DEAC otthonából.

A „hatpontos” alsóházi rangadón gyorsan emberelőnybe kerültek a hazaiak. Jól zárt a fehérvári retesz, a blokkok is jó ütemben jöttek, komolyabb helyzet nélkül eltelt a fór. Öt az ötben aztán veszélyesebb DEAC-lehetőségek következtek, majd a 6. percben Dobos tört előre lendületesen, otthagyott korongját Zezelj fonákkal tette rá, Hetényi hárított. A folytatásban is főszerep jutott a kapusnak, emberelőnyben Dobos ezúttal maga tüzelt, a hazai hálóőr bárddal tessékelte oldalra a pakkot. Lendületben maradt a FEHA, jó cserék követték egymást, egy kipattanónál az első Erste Liga-meccsét játszó lett csatár, Strazdins kapirgált, ő sem ért célt. A második hazai fórból sem esett gól, főként távolról tüzeltek Dobmayerék. Folyamatos volt a játék, gyorsan peregtek a percek. A hajrában feljebb kapcsoltak és jobbak voltak a debreceniek, Mingazov riogatott a kékről. A végén egy agilis letámadás után mégis majdnem a vendégek szereztek vezetést, Ambrus Csongor közelijét Hetényi fogta. A kiegyenlített játékot hozó első harmadban nem esett gól.

A középső felvonás a megilletődöttség nélkül játszó újonc, Strazdins helyzetével indult. A magas fehérvári letámadással nehezen boldogult a vendéglátó, végül Hári és Rétfalvi átjátszotta a védelmet, de utóbbinak a lövésre már nem marad elég helye. A 24. percben vezetést szerzett a Fehérvár: gyönyörű csiki-csuki végén Zezelj középre tett korongja egy hazai védőről került a gólvonal mögé (0-1). Emberelőnybe kerültek a vendégek, főként a meredeken belőtt korongokból veszélyezettek, de nem tudták növelni előnyüket. Sőt, a fór végén Mihalik Gergő lövésig vitt egy kontrát. Korongszerzés után Molnár Dávid lépett ki, a hazai kapitányt Hazeldine csak szabálytalanul tudta megállítani. A harmadik DEAC-fórból is hiányzott a határozottság, ez is kihasználatlanul maradt. A 36. percben két debreceni is kiült gyors egymásutánban, bő egy percig öt a háromban támadhatott Anatoli Bogdanov csapata. Alaposan körbelőtték a kaput, Hetényi állta a sarat, túlélte a nehéz pillanatokat a házigazda. A végén kiadták magukból a feszültséget a játékosok, több páros is összekapaszkodott, Novotny és Falus kettőse lehiggadhatott a büntetőpadon. Megérdemelt vendégelőnnyel zárult ez a játékrész.

A záró harmad elején az egyenlítésért hajtó DEAC volt kezdeményezőbb, de a FEHA nagyon taktikusan őrizte előnyét. Főleg mezőnyjátékkal teltek a percek, a kapuk nem forogtak veszélyben. A Bogdanov-csapat okosan játszott, nem követett el felesleges szabálytalanságokat, fegyelmezetten védekezett, igaz a debreceniek sem állították őket megoldhatatlan feladat elé. Akire semmi panasz nem lehetett hazai oldalon, az Hetényi, aki jó teljesítményével megőrizte az esélyt övéinek. Előrejátékban már sok volt a pontatlanság, Melnyicsuk az 50. percben mutatta be az első komolyabb védését a harmadban. Sokkal energikusabbak voltak a fehérváriak, megérdemelten duplázták meg előnyüket az 51. percben: Blasko volt az előkészítő, Dobos pedig Hetényi válla felett a hálóba zúdította a pakkot (0-2). A hajrában Csollák kihagyta a meccskorongot, szinte az ellentámadásból Bucskin remek cselek után helyezett a hálóba, nyílttá téve az összecsapást (1-2). Ezután a debreceniek összeszedtek egy újabb kiállítást, magukat hozva szinte lehetetlen helyzetbe. A végén Hetényi is lekorcsolyázott, mindhiába, a FEHA19 2-1-re győzött és elvitte a három pontot Debrecenből.

DEAC–FEHA19 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)

Berta Ákos másodedző, DEAC:

„Gratulálunk a Fehérvár csapatának! Sokkal többet tettek azért, hogy győztesen hagyják el a jeget. Tanulnunk kell belőle, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem végig ezer fokon égjünk az összes cserében. Oda kell figyelnünk azokra a dolgokra, amik működtek eddig, amikre tudnánk építkezni. Jó leckét kaptunk a vendégcsapattól, hogy ha belerakod a kemény munkát, akkor előbb-utóbb meglesz az eredménye. Az eddigi két mérkőzésen nekünk jött ki jobban a lépés, most nem érdemeltük meg a győzelmet.”

Anatoli Bogdanov vezetőedző, FEHA19:

„A kulcs az volt, hogy fel tudtunk állni abból a pofonból, amit a BJA-tól kaptunk. Azon a mérkőzésen nagyon rossz arcunkat mutattuk. A srácok eldöntötték, hogy megmutatják, elsősorban maguknak, hogy jobbak annál. Ez volt a fő összetevője annak, hogy meg tudtuk nyerni a mai mérkőzést. Jól használtuk ki a helyzeteinket, kevés gólon tudtuk tartani az ellenfelet. Természetesen ezek is számítanak, de a fő a mai nap az volt, ahogyan mentálisan beleálltunk a meccsbe.”