A Fegyelmi Bizottság 2016-17/004.sz. határozata

2016.09.20. 14:50 |
A MOL Liga Fegyelmi Bizottsága megvizsgálta a MOL 20 (DVTK Jegesmedvék – Debreceni HK) mérkőzés 25. percében történt esetet, amelynek során KOSOUROV Alexey (Debreceni HK) 2+10 perces büntetést (CHE-H - Fejre Irányuló Támadás, MISC - Fegyelmi Büntetés) és 20 perc büntetést (GA-MI – Végleges Fegyelmi Büntetés) kapott. A Fegyelmi Bizottság az alábbiakat állapította meg:

A játékos a mérkőzés 25. percében ellenfelét egy ütközés során a fején találta el.

IIHF szabálykönyv 124. SZABÁLY — FEJRE, NYAKRA IRÁNYULÓ TÁMADÁS

DEFINÍCIÓ: A játékos, aki testének vagy sportfelszerelésének bármely részével bármilyen fajta ütést mér az ellenfél játékosának fejére vagy nyakára vagy az ellenfél játékosának fejét a védőüvegnek vagy a palánknak vezeti vagy nyomja. Jelen szabály felülír minden hasonló büntetést, kivéve azokat, amelyek a verekedéshez kapcsolódnak. Nincs szabályos ütközés a fejre. Minden, az ellenfél fejére vagy nyakára mért közvetlen ütközést büntetni kell, legyen az véletlen vagy szándékos. Ha egy mezőnyjátékos felemelt fejjel korcsolyázik, birtokolja a korongot és számít az ütközésre, az ellenfélnek akkor sincs joga ütközni vele a fején vagy a nyakán. A fejre, nyakra irányuló támadás lehetséges büntetési tételei: (1) Kisbüntetés és Fegyelmi Büntetés; (2) Nagybüntetés és Automatikus Végleges Fegyelmi Büntetés; (3) Végleges Kiállítás.

A Fegyelmi Bizottság megállapítása szerint a játékos könyökkel, testével a jégről felemelkedve ellenfele fejét találta el. Az ütközés láthatóan szándékosan a fejre irányult, a korong megjátszásának szándéka nélkül. A vétlen játékosnak az ütközésre nem volt esélye felkészülni.

A Fegyelmi Bizottság felhívja a figyelmet, hogy az IIHF szabályok alapján a fej és nyak területének támadása a legsúlyosabb szabálytalanságok egyike.

A Fegyelmi Bizottság ezek miatt KOSOUROV Alexeyt, a Debreceni HK 10-es számú játékosát 3 MOL Liga mérkőzésről eltiltja.

A játékos a büntetést a soron következő MOL Liga mérkőzéseken tölti le.