A DEAC büntetőkkel győzött Miskolcon

2023.12.08. 21:00 |

A debreceniek hiába vezettek két góllal, végül csak büntetőkkel tudták legyűrni a Jegesmedvéket.

Hazai oldalon akadtak hiányzók szép számmal, Steve Kaspernek nélkülöznie kellett Hillt, Barrow-t, Gratzlt és Szalay Boldizsárt, továbbá junior vébés kötelezettségeik miatt hiányzott Csiki és Makai is. Mattyasovszky visszatért sérülése után. A debrecenieknél Kloz ezúttal Bukorral alkothatott egy bekkpárt az első sorban, Mingazov pedig Dobmayer helyett Usnyevvel tevékenykedhetett a második egységben. Visszatért Krollis, Mihalik Gergőre viszont szintén U20-as elfoglaltságai miatt nem számíthatott a szakmai stáb. Voris és Szeles álltak a vasak között.

A Jegesmedvék kezdték jobban a találkozót, Berdnyikov szúrt bele csapattársa lőtt passzába – a korong csak néhány centivel zúgott el a keresztvas felett. Az első gólt mégis a hajdúságiak ütötték a 6. percben: egy óriási védelmi hibát követően Molnárhoz került a játékszer, aki farkasszemet nézhetett Vorisszal, a DEAC kapitánya végül senkitől sem zavartatva, higgadtan a hálóba vágta ziccerét (0-1).  A 12. percben először támadhattak emberelőnyben a házigazdák az este folyamán, a fórt nagyon gyorsan kihasználta a DVTK előnyös sora. Verveda tűzött kapura messziről, Szelesről az idősebbik Razumnyak elé csorgott a pakk, az orosz támadó bravúrosan, a korcsolyájával megszelídítette a játékszert, ezt követően Mattyasovszkyhoz centerezett, a fiatal csatár közelről, magabiztosan gólvonalon túlra paskolta a korongot. A folytatásban többet veszélyeztettek a házigazdák, Kulesov próbálkozott fonákkal, a debreceni védelem nem tudta, hol a korong – végül Szeles még épp időben kapcsolt. A játékrész végén újra beköszönt Vaszjunyin Artyom legénysége: a játékvezetők késleltetett kiállítást jeleztek, erre azonban nem kerülhetett sor, ugyanis a dudaszó előtt néhány tizedmásodperccel Usnyev középre tett korongját Mingazov húzta át fordulásból Voris lábai között (1-2).

A második harmad elején újra a látogatók örülhettek, a 22. minutumban Kozma váltott gólra egy 2 az 1 elleni szituációt (1-3). Az etap derekához közeledve Berdnyikov léphetett ki szólóban, a légiós csatár rávezetését Szeles bravúrosan hárította mamuttal. A 31. percben szépítettek a borsodiak: Kulesov gondolt egy merészet, s kapura tört az alapvonal mögül, az első próbálkozást Szeles még hárította, az orosz támadó azonban rástartolt kipattanójára, s másodjára már nem hibázott (2-3). A pihenő előtt remekül játszott meg a DEAC egy emberelőnyt, Mingazov elemi erejű löketét Voris óriási lélekjelenléttel hárította.

Az utolsó felvonásban akadtak helyzetek itt is, ott is, a legnagyobb lehetőség talán Bucskin nevéhez fűződött, a debreceni támadó ajtó-ablak ziccerét kulcsfontosságú pillanatban hatástalanította a DVTK hálóőre. Voris parádéjának hamar meg lett az eredménye, a miskolciak óriási energiákat mozgósítva a 40. minutumban egalizáltak Valentyin Razumnyak révén (3-3). A hátralévő időben újabb találat már nem született, következhetett a hosszabbítás. A ráadásban Páterka hiába mutatta be a szezon egyik legszebb korongátvételét, Szelest már nem sikerült mattolnia, nem sokkal később Lövei 100%-os helyzetét a DEAC portása földöntúli spárgával tornászta ki; a túloldalon pedig Voris fogott egy rávezetést. A találkozó végül rávezetésekkel dőlt el, a büntetők a vendégeknek kedveztek, a DEAC Bucskin büntetőjének köszönhetően elhozta a pluszpontot Miskolcról. Mindkét alakulat vasárnap lép jégre legközelebb, Bertáék az Újpest otthonában vendégeskednek, a DVTK pedig az FTC-Telekomot fogadja majd a Népkertben.

DVTK Jegesmedvék–DEAC 3-4 (1-2, 1-1, 1-0, 0-0, 0-1)

Steve Kasper vezetőedző, DVTK Jegesmedvék:

"Megvoltak a lehetőségeink a győzelemhez, de nem voltunk képesek átvenni a vezetést. Az első harmad végén ártottunk magunknak azzal, hogy gólt kaptunk, a második végén pedig egy kiállítással. Nehéz helyzetbe hoztuk magunkat és nem tudtunk ebből kijönni."

Artyom Vaszjunyin vezetőedző, DEAC:

"Nem teljes mértékben vagyok elégedett. Rosszul kezdtük a meccset, tíz perc kellett ahhoz, hogy beleálljunk a meccsbe. Utána feljavult a játékunk, vezettünk 3-1-re, majd pedig borzasztó nagy hibákat követtünk el, fegyelmezetlenül játszottunk. A jó hír az volt, hogy összeszedtük magunkat. Három ponttal is távozhattunk volna, de a végén a DVTK-nak is meg volt az esélye a győzelemre. Szerintem szórakoztató meccs volt és a két pont is több, mint a nulla."