A bajnokságnak ha korlátok között is, de el kell kezdődnie

2020.09.09. 15:40 |

Turbulens körülmények között vágunk neki a 2020/21-es Erste Liga-szezonnak, hangzott el a bajnokság beharangozó sajtótájékoztatóján. A 10 csapatos küzdelemsorozat napokon belül elkezdődik.

Az Erste Liga a MAC HKB Újbuda és az Opten Vasas HC találkozójával indul szombaton. Ezt követi hétfőn este a DEAC–Titánok mérkőzés. Az első két hétben lejátszandó hat találkozó közül ötöt élőben közvetít az M4 Sport és az M4 Sport+. Az a három csapat, ahol koronavírus-fertőzést mutattak ki az elmúlt hetekben, később kezdi az idényt. Az alapszakasz jelen állás szerint január 24-ig tart, de a tényleges lebonyolítás a helyzethez igazodva változhat. A meccsbeosztás egyelőre december 13-áig készült el, ez egy teljes oda-vissza kört, csapatonként 18 összecsapást jelent. Minden továbbiról menet közben, a körülmények ismeretében határoz a liga vezetése a klubokkal egyetemben.

„Rendhagyó szezon elé nézünk, turbulens környezetben vágunk neki a 2020/21-es küzdelemsorozatnak – jelentette ki a sajtótájékoztatón Szabados Richárd, az Erste Liga alelnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágvezetője. Kifejtette: – Valamennyi szereplő esetében a legfontosabb az egészség megőrzése, azonban a bajnokságnak erős korlátok között ugyan, de el kell kezdődnie. A Magyar Jégkorong Szövetséggel, az Erste Liga vezetőivel, a játékvezetői munkacsoporttal, a minisztériummal, a külföldi szövetségekkel napi kapcsolatban állunk, folyamatosan egyeztetünk, az aktuális információink szerint igyekszünk mindig a lehető legjobb döntéseket meghozni. Ezek a járványügyi helyzet sajátosságai miatt akár naponta is változhatnak, ezért mindenki türelmét kérjük. Vannak pozitív eseteink, ezeknél a csapatoknál szigorú egészségügyi protokoll zajlik, ők csak később csatlakozhatnak. Mindannyiunk egyöntetű álláspontja, hogy kizárólag egészséges játékosok részvételével induljon el a bajnokság szombaton. Az alapszakasz a terveink szerint szeptembertől január végéig tart, bízunk benne, hogy végig tudjuk csinálni a programot. A szezonnak 10 klubbal vágunk neki, az első fordulókban 7-en szállnak jégre, a Dunaújváros, az FTC-Telekom és az UTE később csatlakozik, az erdélyi csapatok magyarországi vendégjátékkal kezdenek. Az Erste Bank teljes mértékben megérti és átérzi a helyzetet, tisztában van a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel. Nem tervezünk változtatást a szponzorációs kondíciókon, bízunk benne, hogy a megfelelő menetrend szerint zajlanak majd a mérkőzések. A sport a nézőkért van, ugyanakkor kérünk mindenkit: fokozottan tartsák be az általános és speciális higiéniai előírásokat."

Hasonló szellemben nyilatkozot Sipos Levente, az MJSZ főtitkára is. "Amikor az Erste Liga előző szezonját a koronavírus-járvány betörése miatt kénytelenek voltunk a legizgalmasabb szakaszában, az elődöntők közben lezárni, teljes volt a bizonytalanság – fogalmazott. – Az orvostudomány és a járványügy is a sötétben tapogatózott, mi sem tudhattuk, hogy mikor lesz újra jégkorong. Most, amikor szinte napra pontosan fél év eltelt, még mindig képtelenség egy egész szezonra előre tervezni, sőt talán hónapokra sem. Ígérgetni felelőtlenség lenne, nem is teszünk ilyet. A szövetség feladata és célja kihozni a maximumot a mindenkori körülményekből, adottságokból, annál is inkább, hogy a piac átalakulóban van, a sportfogyasztási szokások változnak, különösen nagy kihívások előtt állunk ebben a helyzetben. Hosszú ideje mondjuk, hogy a jégkorong a 21. század sportja, mivel különösen látványos, gyors, izgalmas, esztétikus és szórakoztató, erre egyrészt tudunk építeni, másrészt emiatt még többet kell tennünk, hogy a hokit közelebb hozzuk a közönséghez, és a közönséget közelebb hozzuk a hokihoz. Konkrét terveink vannak arra, hogyan emeljük a szurkolók kiszolgálásának színvonalát nemcsak a helyszíneken, hanem minden szóba jöhető platformon. Rengeteg az ötletünk, és ezeket, ha a körülmények engedik, meg fogjuk valósítani. De a lényeg most az, hogy minél több mérkőzést megrendezhessünk, hogy lejátszhassuk a szezont teljes egészében. Felelős viselkedést, fegyelmezettséget várunk mindenkitől. A koronavírus-járványt komolyan kell venni akkor is, ha a fiatal sportemberek könnyű tünetekkel vagy azok nélkül vészelik át a fertőzést, mert továbbra sem tudunk mindent a közép- vagy hosszú távú következményekről. A felelősség és a fegyelem most a kulcs, ezek nélkül lehetetlen lenne megvalósítani a terveinket."

Az eseményen – a brassóiak kivételével – megszólaltak a klubok videón bejelentkező képviselői is.

Fodor András (DEAC): Bár néhányan kisebb sérüléssel küzdöttek, már teljes kerettel készülünk a hétfői mérkőzésünkre. Erősödött a csapat, sikerült megtartani a tavalyi magot, amely mellé jó játékosokat igazoltunk. Látszik a potenciál a csapatban, minden esély megvan a jó szereplésre. Ebben a helyzetben ugyanakkor a legkevésbé az eredmény a fontos. Szeretnénk kiszolgálni a nézőket, de azt is, hogy végigmenjen az első kör.”

Azari Zsolt (Dunaújvárosi Acélbikák): Tanultunk az előző szezonból, amikor a jó középszakasz után a negyeddöntőben búcsúznunk kellett, ám terveinket felborította a vírus. A keret 95 százaléka van jelenleg karanténban, így jelentősen le vagyunk maradva a felkészülésben. Abban bízom, hogy a szükséges vizsgálatok után szeptember 21-étől újra együtt gyakorolhat a teljes csapat. Remélem, most mindenki kipiheni magát, és tettre készen tér vissza. Abban is bízom, hogy nem lesz szélsőséges a teljesítményünk, és a végére leszünk a legélesebbek."

Szélig Viktor (Titánok): "Azzal, hogy finn vezetőedző vette át a csapatot, a koncepció nem változik, továbbra is az akadémiáról kikerülőknek próbálunk lehetőséget adni. A Titánok ettől a szezontól Győrben játsszák a hazai mérkőzéseiket, és remélem, hogy a felnőtt hokit újra megszerettetik a helyi közönséggel. A csapat magja évek óta együtt játszik, így azt várjuk, hogy lépjenek eggyel közelebb az osztrák ligás együttes keretéhez, továbbá azt is, hogy fejlődjenek, napról napra jobbak legyenek, nehezítsék meg az ellenfelek dolgát.”

Pap Gábor (FTC-Telekom): "Minden érintett játékosunk tünetmentes vagy enyhék a tüneteik, és a héten kikerülnek a házi karanténból. A többiek hétfőn kezdték újra a munkát. Az a célunk, hogy zsinórban a harmadik elsőségünket is megszerezzük. Szeptemberre 15-ére várunk még egy külföldi centert, a további légióshelyek betöltéséről később, az erőviszonyok feltérképzése után döntünk."

Bereczky Szilárd (Gyergyói HK): "Erősödött a csapatunk a tavalyihoz képest, de a megváltozott feltételek miatt nem az a kérdés, hogy ki nyer, hanem az, hogy közösen hogyan lehet átvészelni a helyzetet minél kisebb kárral. Kihívás lesz rövid idő alatt sok mérkőzést játszani, de bízunk a jó szereplésben, és természetesen nyerni szeretnénk.”

Kangyal Balázs (MAC HKB Újbuda): "A mostani helyzetben átértékelődnek a célkitűzések. Csak magyar játékosokat foglalkoztatunk, hogy ezzel is a válogatottakat segítsük. Jó úton járunk, bár az elején tartunk még. Kevés a tapasztalat, de minden héten szeretnénk fejlődni valamennyit.”

Sprencz István (SC Csíkszereda): "Kihívásokkal teli szezon elé nézünk, de szeretnénk megtartani legutóbbi helyezésünket. Egyben tartottuk az előző évi csapat nagy részét, három fiatal érkezett, valamint új kanadai légiósok a maradó oroszok mellé. Nagy érvágás, hogy egyelőre nem tudjuk kiszolgálni a hazai nézőket."

Ancsin János (UTE): "Játékosaink közül többek koronavírus-tesztje pozitív lett, ők jövő héten térhetnek vissza a szárazedzésekhez. Arra számítok, hogy szeptember végén láthatjuk a teljes csapatot újra a jégen. Sokan erősítettek, de úgy érzem, mi is erősebbek lettünk. Lecseréltük a külföldieket, érkezett magyar játékos is, meglátjuk, mire leszünk képesek ebben a helyzetben. A cél, hogy minimum a negyedik helyet megszerezzük, utána minél fényesebb érmet szeretnénk.”

Ladányi Balázs (Opten Vasas HC): Készen állunk a szombati kezdésre. Sokára történt meg az átadás-átvétel az üzemeltető cégnél, de sikerült együtt tartani a csapatot, melléjük igazolni is, és még két légiósra várunk, akik a fiataloknak segíthetnek. A célunk továbbra is az, hogy a fejlődés érdekében sok magyar hokis kapjon lehetőséget és megfelelő jégidőt."

A teljes sorsolás ide kattintva érhető el.