44 meccses lesz az Erste Liga alapszakasza

2023.07.28. 10:00 |

Szeptember 29-én kezdődik a bajnokság, a lebonyolítás több újdonságot is tartalmaz.

Véglegessé vált az Erste Liga 2023-2024-es szezonjának menetrendje. Az alapszakasz az eddigieknél hosszabb lesz: a két oda-vissza kör, vagyis 36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez tehát további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak az alapszakasz tabellájába. A két csoportot a kígyóelv szerint alakítják ki – ezt alkalmazza az IIHF is a férfi világbajnokság csoportbeosztásánál –, így lehet a leginkább kiegyensúlyozott. Az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Négy-négy mérkőzést tehát biztosan játszik egymással minden csapat, az azonos csoportba kerülők pedig összesen hatszor találkoznak. Az alapszakasz 44 fordulóból áll majd.

A rájátszás-kvalifikáció megszűnik, vagyis az utolsó két helyezettnek véget ér az idény az alapszakasz befejeztével. Újdonság, hogy a negyeddöntő párosítása nem választás alapján alakul ki, hanem a helyezések szerint: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a továbbjutásért. A folytatásban is az alapszakaszban elért helyezések számítanak, mindig a legmagasabban rangsorolt játszik a legalacsonyabbal.

Az idény szeptember 29-én, pénteken indul négy mérkőzéssel. A címvédő Gyergyói HK-ra rögtön erdélyi derbi vár a Csíkszereda otthonában. Lesz keleti rangadó is a DVTK és a DEAC között, a két IV. kerületi csapat, a BJAHC és az UTE is összecsap, ahogy az első játéknapon máris találkoznak a megyei riválisok, a FEHA19 és a Dunaújváros. A Brassó szeptember 30-án a Gyergyó otthonában kezd, míg a legutóbbi döntős FTC-Telekom október 1-jén, vasárnap mutatkozik be, első ellenfele a DEAC lesz. A hétmeccses finálét vívó két együttes, a Gyergyó és a Ferencváros első találkozójára október 27-ig kell várni, FTC-UTE rangadót november 14-én rendeznek majd először. Az alapszakasz március 3-án zárul, a playoff pedig március 8-án indul.

A menetrend ITT érhető el.